HTML

Elveszett-Meglett

Évente Magyarországon, - csak a tömegközlekedési eszközökön -, több mint tízezer személyes tárgyat veszítünk el, az egyéb helyeken gazdátlanul hagyott pénztárcák, mobiltelefonok, laptopok, adathordozók és más értékes tárgyak száma pedig feltehetően a többszázezres nagyságrendet is eléri. A tulajdonos azonosítását lehetővé tevő egyedi jelölés hiányában eddig e tárgyak ritkán kerültek vissza gazdájukhoz. Erre a problémára jelent megoldást egy új magyar fejlesztés, amely egy speciális matrica és az internet segítségével köti össze a tárgy becsületes megtalálóját a pórul járt tulajdonossal. http://www.elveszett-meglett.hu/

Friss topikok

Rejtjelekkel üzent a 18 éve halott nagymama

2014.01.24. 17:20 :: *candy*

Egy amerikai internetes oldalon, ahol bármilyen témát felvethetnek a felhasználók, különleges poszt látott napvilágot 4 nappal ezelőtt. A JannaK néven regisztrált felhasználó egy számára értelmezhetetlen, kódolt üzenet megfejtéséhez kért segítséget.

JannaK fórum-bejegyzése a “Decoding cancer-addled ramblings” címet viseli, ami nagyvonalakban annyit tesz: “Dekódolni a ráktól összezavarodott agyszüleményt”. A nagymama, aki ezt a furcsa írást hátrahagyta, 1996-ban távozott az élők sorából, miután alulmaradt egy rendkívül agresszív ráktípussal folytatott küzdelemben. Az idős asszony a halála előtti utolsó két hétben már nem tudott beszélni a szeretteivel, azonban furcsa rejtjelekkel számtalan papírt teleírt.

 

“Az unokatestvérem és én 8 és 10 évesek voltunk ekkor, azt gondoltuk, hogy a nagymamánk valamilyen titkos kódot hagy rank. Több hónapon keresztül bosszankodtunk azon, hogy nem tudjuk értelmezni az üzeneteit, de nem jutottunk semmire. A nagymama rejtjelei azután feledésbe merültek, a napokban viszont egy fiók mélyéről újabb levelek kerültek elő, aminek köszönhetően újra felébredt bennünk a kíváncsiság, hogy végre megtudjuk, mit szeretett volna megosztani velünk a nagymamánk” – írja a posztban JannaK.

 

nagymama_kodok

A kép forrása: Ask Metafilter,  JannaK

 

A frissen felfedezett kódolt üzenet két részből áll, az egyik a papírlap elülső oldalán, a második pedig a hátulján olvasható. Mindössze 15 perccel később meg is érkezett az első, reménnyel kecsegtető hozzászólás a “harperpitt” nevű felhasználótól, aki mielőtt belemerült volna a részletekbe, arról érdeklődött, hogy vallásos volt-e a nagymama. Miután ezt JannaK megerősítette, kifejtette, hogy az üzenet első részének végén szereplő “AAA” nagy valószínűséggel azt jelenti “Amen Amen Amen”, és a “TYAGFE” betűkombinációt is sikerült értelmeznie: a nagymama valószínűleg a “Thank You, Almighty God, For Everyting” (azaz Köszönet Mindenért Mindenható Isten) szavak kezdőbetűit mosta össze a levélben. A papírlap másik oldalán szereplő kódok sem fogtak ki harperpitt-en, szerinte ott ugyanis a Miatyánk olvasható angolul – az OFWAIHHBTN = Our Father Who Art in Heaven, Hallowed Be Thy Name, azaz “Mi atyánk, ki vagy a Mennyekben, Szenteltessék meg a Te neved…”

 

nagymama_kodok_2

A kép forrása: Ask Metafilter,  JannaK

 

Ezután egymást érték a hozzászólások, melyekben régi imakönyvekből és a Bibliából idéztek, így kezdett összeállni a kép: Janna nagymamája vallási szövegeket vetett papírra, és a családtagok nevének kezdőbetűit beleszőve Isten áldását kérte szeretteire. Miután a rejtély megoldódott, JannaK megköszönte a segítséget a fórumozóknak, akik nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a kódfejtésbe és izgatottan várták, mi sül ki belőle. “Igazán köszönöm mindenkinek, aki időt szánt arra, hogy segítsen nekünk. A családommal együtt nagyon meghatódtunk azon, hogy ilyen sokan mutattatok érdeklődést a nagymamám által hátrahagyott üzenet iránt. Örülünk, hogy kiderült, hogy imádságokat vetett papírra és mindannyiunknak jót kívánt, mielőtt eltávozott közülünk. Egy-egy szó vagy mondat megfejtésének most már nincs jelentősége, ezért arra kérlek benneteket, hogy hagyjatok fel a további találgatásokkal” – zárta le a topikot a kíváncsi unoka.

Szólj hozzá!

Címkék: család kód elveszett levél üzenet nagymama örökség unoka meglett megtaláló Elveszett-Meglett

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszettmeglett.blog.hu/api/trackback/id/tr425779999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása