HTML

Elveszett-Meglett

Évente Magyarországon, - csak a tömegközlekedési eszközökön -, több mint tízezer személyes tárgyat veszítünk el, az egyéb helyeken gazdátlanul hagyott pénztárcák, mobiltelefonok, laptopok, adathordozók és más értékes tárgyak száma pedig feltehetően a többszázezres nagyságrendet is eléri. A tulajdonos azonosítását lehetővé tevő egyedi jelölés hiányában eddig e tárgyak ritkán kerültek vissza gazdájukhoz. Erre a problémára jelent megoldást egy új magyar fejlesztés, amely egy speciális matrica és az internet segítségével köti össze a tárgy becsületes megtalálóját a pórul járt tulajdonossal. http://www.elveszett-meglett.hu/

Friss topikok

Becsületbeli ügyek - Jól jár, aki Budapesten veszíti el a pénztárcáját!

2014.02.01. 14:39 :: *candy*

A napokban sok helyen olvashattunk Josihiro Simada, a japán világutazó elveszett, majd meglett biciklijéről, melynek Budapesten veszett nyoma és ott is találták meg.

Az első pillanatban szinte mindenkinek az jutott eszébe, hogy “megint jól bemutatkoztunk a világnak!”, ám ha jobban belegondolunk, a happy enddel végződő történettel becsületességünkről is tanubizonyságot tettünk. Nem ez az első alkalom, ami rávilágít arra, hogy nem kell végleg lemondanunk a Budapesten elveszített értéktárgyakról: egy közelmúltban végzett kutatás eredménye szerint Budapest a világ harmadik legbecsületesebb városa. A teszt során a világ több városában hagytak el szándékosan 12 tömött pénztárcát, kíváncsian várva, hogy ebből mennyi talál vissza eredeti tulajdonosához. Mi, magyarok nagyon jól szerepeltünk, hiszen 8 pénztárcát hiánytalanul visszajuttatunk a gazdájához.

Egy másik próbatétel sem fogott ki a budapestieken, sőt még a fentinél is kedvezőbb eredménnyel zárult, hiszen az 5 elvesztett pénztárcából 4 becsületes megtalálókhoz került, így a benne lévő pénzzel és iratokkal együtt visszakerült a tulajdonoshoz. Az Elveszett-Meglett néven ismertté vált új hazai szolgáltatást nyújtó csapat is kíváncsi volt arra, hogy milyen sorsra jutnak a fővárosban elveszített okostelefonok és tabletek: a megtalálók az esetek több mint felében felkutatták az eredeti tulajdonosokat, és visszaadták nekik az elhagyott tárgyakat.

 

elveszett_penztarca

 

“A magyarok becsületességét támasztja alá az is, hogy a közlekedési társaságok – mint amilyen például a MÁV – által működtetett talált tárgyak osztályára rengeteg értékes tárgyat visznek be az utasok. Az Elveszett-Meglett szolgáltatás kidolgozásának egyik alappillére az, hogy az emberek becsületesek, ám sok esetben nem tudják, hogy milyen módon juttathatják vissza az eredeti tulajdonosukhoz a talált tárgyakat. Nehezíti a helyzetet, hogy a mobiltelefonok és a különféle elektromos eszközök csak egy bizonyos ideig sugározzák azokat a jeleket, amelyek alapján beazonosítható lenne a tartózkodási helyük, ráadásul sok tulajdonos jelszót rendel a billentyűzár feloldásához, így a becsületes megtalálók még akkor sem tudnak segíteni, ha szeretnének” – tudtuk meg Miklovicz Bertoldtól, a www.elveszett-meglett.hu oldal ötletgazdájától.

A szolgáltatás a kevésbé becsületes megtalálók számára is előnyös lehet: mivel az elhagyott eszközöket az esetek többségében – a jelszavas védelem miatt – be sem tudják kapcsolni, nem rendelkeznek hozzá tartozó töltővel és a tárgyak tisztességes eredetét sem tudják igazolni, a fekete piacon csak fillérekért, maximum alkatrészként értékesíthetnék, ahogy a japán világutazó 400 ezer forintos kerékpárján is hatezer forintért próbáltak túladni a bolhapiacon. Az elveszített értéktárgyakra kerülő okosmatriaca egyértelműen jelzi, hogy a megtaláló jutalomban részesül, így mindkét fél számára kedvezően végződhet a történet. A szolgáltatás díja 1 évre 990 Ft, az értéke azonban baj esetén felbecsülhetetlen. Miklovicz Bertold elmondása szerint karácsonykor sokan ajándékoztak biztonságot szeretteiknek is: a meglepetésnek szánt értékes használati tárgyakat felmatricázták és regisztrálták a szolgáltatáshoz tartozó weboldalon, így ha azok elkallódnak, nagy valószínűséggel visszajutnak a tulajdonosukhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: szolgáltatás mobiltelefon elveszett becsület tablet meglett megtaláló Magyarország Budapest elveszett-meglett

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszettmeglett.blog.hu/api/trackback/id/tr965789119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása