HTML

Elveszett-Meglett

Évente Magyarországon, - csak a tömegközlekedési eszközökön -, több mint tízezer személyes tárgyat veszítünk el, az egyéb helyeken gazdátlanul hagyott pénztárcák, mobiltelefonok, laptopok, adathordozók és más értékes tárgyak száma pedig feltehetően a többszázezres nagyságrendet is eléri. A tulajdonos azonosítását lehetővé tevő egyedi jelölés hiányában eddig e tárgyak ritkán kerültek vissza gazdájukhoz. Erre a problémára jelent megoldást egy új magyar fejlesztés, amely egy speciális matrica és az internet segítségével köti össze a tárgy becsületes megtalálóját a pórul járt tulajdonossal. http://www.elveszett-meglett.hu/

Friss topikok

Bolhapiacon, fillérekért vette a 60 éve ellopott Renoir képet!

2014.03.15. 09:00 :: *candy*

A Paysage bords de Seine című festményt 1879-ben festette szeretőjének Renoir egy vászonszalvétára, miközben egy folyóparti vendéglőben ücsörögtek. Az aprócska festmény egy értékes gyűjtemény részét képezte, ám 1951-ben ellopták a Baltimore-i Művészeti Múzeumból.

A Virginiaban élő Marcia Fuqua nevű, állítása szerint a művészethez egyáltalán nem konyító nő 2009-ben jutott hozzá a műkincshez, egy bolhapiacon. Az asszony valójában abba a dobozkába szeretett bele, ami a festményt rejtette, s mindössze 7 dollárt fizetett érte - emellett egy műanyagból készült tehenet és egy rongybabát is vásárolt az ócskapiacon. A nyomozók máig kételkednek Marcia szavaiban, és nehezen hiszik el, hogy nem tudta, milyen értékes zsákmányra tett szert.

renoir

A nő igazát bizonyítja, hogy a képet csak 4 évvel később, 2012-ben vitte el egy aukcióra, ahol szerette volna felbecsültetni a festmény értékét. A hozzáértőknek elállt a lélegzete, mikor rájöttek, hogy a több mint 60 éve keresett Renoir-művet tartják a kezükben. Értékét 75-100 ezer dollárra becsülik, ez az összeg azonban - a több évig húzódó jogvita eredménye szerint - sosem lesz a virginiai nőé, ugyanis az FBI lefoglalta a műalkotást és végre visszakerül a Baltimore-i múzeumba.

Sokak örömére március elején hivatalosan is megerősítették, hogy a képet ismét láthatja a nagyközönség, méghozzá a március 30. és július 20. között megrendezésre kerülő időszakos kiállítás fő attrakciójaként. A kalandos sorsú kép érdekessége, hogy állítólag 1951. november 17-én emelték el a Baltimore-i Művészeti Múzeumból, ám nem találtak erre vonatkozó rendőrségi iratot és a festmény a körözött műalkotások listájában sem szerepelt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszettmeglett.blog.hu/api/trackback/id/tr25861031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása