HTML

Elveszett-Meglett

Évente Magyarországon, - csak a tömegközlekedési eszközökön -, több mint tízezer személyes tárgyat veszítünk el, az egyéb helyeken gazdátlanul hagyott pénztárcák, mobiltelefonok, laptopok, adathordozók és más értékes tárgyak száma pedig feltehetően a többszázezres nagyságrendet is eléri. A tulajdonos azonosítását lehetővé tevő egyedi jelölés hiányában eddig e tárgyak ritkán kerültek vissza gazdájukhoz. Erre a problémára jelent megoldást egy új magyar fejlesztés, amely egy speciális matrica és az internet segítségével köti össze a tárgy becsületes megtalálóját a pórul járt tulajdonossal. http://www.elveszett-meglett.hu/

Friss topikok

Nagyvárosi Édenkert - Klassz fotókkal!

2014.02.19. 18:10 :: *candy*

A zöld háztetők látványa Norvégiában nem számít újdonságnak, hiszen évszázadok óta épülnek olyan házak a skandináv országban, melynek tetejét növénytakaró borítja. Napjainkban egyre több európai ország követi a példájukat, így pár lépéssel közelebb kerülhetünk az elveszettnek hitt Édenkerthez!

 

A skandináv háztetőket kezdetben nyírfakéregből és termőföldből építették, ami lehetőséget biztosított a különböző növényeknek, hogy gyökeret verjenek a háztetőn és kedvükre növekedjenek. A modern kori vívmányok erőteljesen visszaszorították az ökotetőket, ám a norvég kormány még időben akcióba lépett, és elszánt küzdelembe kezdett a zöld tradíció megmentéséért.

 

norveg_teto

A kép forrása: www.greenme.it

 

A vidéki házak tetején ismét megjelent a zöld borítás, számos nyaralót találunk helyes kis zöld tetővel, sőt egyre több családi szálloda és falusi otthon részesíti előnyben a növények nyújtotta biztonságot. Emellett a nagyvárosokban is találhatunk ökotetőket, modern épületek, múzeumok tetején is fel-felbukkannak a városlakók és turisták legnagyobb örömére. Van, aki egyszerű pázsitszőnyeget álmodott a háza tetejére, mások búzát vagy zabot vetnek a házuk tetejére, de az sem ritka hogy virágágyást vagy kisméretű fákat gondoznak a háztetőn.

 

norvegteto_2

A kép forrása: www.greenme.it

 

Mostanra az olaszok is megirigyelték a norvég hagyományt, így még ebben az évben 2000 négyzetméternyi zöld tetőt hívnak életre Bari városában. A kezdeményezés legfőbb célja az energiatakarékosság, a fenntartható fejlődés támogatása, valamint a klímaváltozás lassítása. A növényi tetőknek köszönhetően javul az épületek hőszigetelése és az esővíz újrahasznosítása terén is előrelépések várhatók. Norvégia és Olaszország mellett Dánia és Hollandia is egyre több zöld tetővel büszkélkedhet, ahol a városlakók is örömmel kertészkednek, vannak, akik zöldséget és gyümölcsöt termelnek az újonnan nyert zöld területen.

 

zoldteto_bari

A kép forrása: www.greenme.it

 

Bari városvezetése teljes vállszélességgel támogatja az új projektet, így az ott élőknek nem kell fizetniük a zöld tetők megvalósításáért. Az első hat hónapban szakemberek gondozzák majd a magasban található kerteket, ezután azonban a házak lakói veszik kézbe az irányítást. A szakemberek szerint a zöld tetők mellett szól hangszigetelő hatásuk, ami a forgalmas nagyvárosokban sok lakó számára jelenthetne megoldást a beszűrődő zajok ellen, hanem a levegőszennyezettséget is csökkenthetik. Mi egyelőre csak fotókon gyönyörködhetünk az újra megtalált Édenkertekben…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszettmeglett.blog.hu/api/trackback/id/tr765846976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása