HTML

Elveszett-Meglett

Évente Magyarországon, - csak a tömegközlekedési eszközökön -, több mint tízezer személyes tárgyat veszítünk el, az egyéb helyeken gazdátlanul hagyott pénztárcák, mobiltelefonok, laptopok, adathordozók és más értékes tárgyak száma pedig feltehetően a többszázezres nagyságrendet is eléri. A tulajdonos azonosítását lehetővé tevő egyedi jelölés hiányában eddig e tárgyak ritkán kerültek vissza gazdájukhoz. Erre a problémára jelent megoldást egy új magyar fejlesztés, amely egy speciális matrica és az internet segítségével köti össze a tárgy becsületes megtalálóját a pórul járt tulajdonossal. http://www.elveszett-meglett.hu/

Friss topikok

Találj Te is palackpostát!

2014.03.20. 01:30 :: *candy*

Csaknem 100 évig utazott a hullámok hátán – és sodródott a tenger fenekén – az a palackposta, amit Skócia keleti partjainál talált meg egy hajóskapitány, új Guiness-rekordot állítva.

 

A történet érdekessége, hogy a korábbi rekorder ugyanazon a halászhajón teljesített szolgálatot, amelyiken a mostani szerencsés megtaláló dolgozik. A halászhajót annak idején Copious-nak keresztelték, és a jelek szerint különös csillagzat alatt készülhetett… Az új rekorder, Andrew Leaper kapitány olyan üvegbe zárt üzenetre bukkant, amit még 1914-ben vetettek a tengerbe, a másik palackposta, amit Mark Anderson halászott ki a vízből, 93 évet töltött a vízben. Leaper kapitány az eset hallatán nevetve annyit mondott: “Erre körülbelül annyi volt az esélyünk, mint kétszer megnyerni a lottóötöst!”

 

palackposta_halakkal

 

Jutalom a megtalálónak!

 

Az újonnan kihalászott palackpostának gyorsan híre ment, az emberek pedig kíváncsian várták, hogy kiderüljön, mit rejt a csaknem egy évszázaddal ezelőtt útra kelt üveg. “Egy kézzel írott képeslapot találtam benne, amin CH Brown kapitány szignója díszelgett az 1914-es évszám mellett. Ő a glasgow-i Tengerészeti Akadémia egyik tanára volt, és annak, aki visszajuttatja hozzá a palackot, 6 pennyt ígért cserébe” – fedte fel a titkot Leaper kapitány. Mint kiderült, egy tudományos kísérlet részeként – mellyel a Skócia-közeli tengeráramlatok mozgását próbálták leírni – 1890 palackot dobtak a vízbe, amik közül eddig csak 315 került elő! Ez, amire Leaper kapitány bukkant, tökéletes állapotban maradt, így megtalálója büszkén ajánlhatta fel egy múzeumnak.

 

Made in China

 

Nicola MacFarlene és lánya, Lucy szintén Skócia partjainál talált üzenetet rejtő palackot, amit először egyszerű hulladékak néztek. Csak később vették észre, hogy az üveg üzenetet rejt, ráadásul olyat, amit kínai írásjelekkel írtak. Az érzelmes sorokat a kínai szerelmesek ünnepe alkalmából vetették papírra, és egy titkos kapcsolatról számolnak be. Azt írják, hogy remélik, senki nem találja meg az üzenetüket, és csak az örök hullámzás szerez tudomást a romácról. Az égiek áldását kérik benne, és azt remélik, hogy örökké szeretni fogják egymást. A kínai szerelmesek ünnepe, azaz a Qixi minden évben a hetedik holdhónap hetedik napján kerül megrendezésre. A nagy kérdés az, hogy a palackot valóban Kínában dobták-e a habok közé – és így az üzenet többezer kilóméteren át sodródott – vagy valamelyik közeli partvidéken fohászkodtak a tengerhez a szerelmesek?

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kína szerencse tenger üzenet kincs tengerpart palack jutalom palackposta megtaláló Skócia

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszettmeglett.blog.hu/api/trackback/id/tr615876150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása