HTML

Elveszett-Meglett

Évente Magyarországon, - csak a tömegközlekedési eszközökön -, több mint tízezer személyes tárgyat veszítünk el, az egyéb helyeken gazdátlanul hagyott pénztárcák, mobiltelefonok, laptopok, adathordozók és más értékes tárgyak száma pedig feltehetően a többszázezres nagyságrendet is eléri. A tulajdonos azonosítását lehetővé tevő egyedi jelölés hiányában eddig e tárgyak ritkán kerültek vissza gazdájukhoz. Erre a problémára jelent megoldást egy új magyar fejlesztés, amely egy speciális matrica és az internet segítségével köti össze a tárgy becsületes megtalálóját a pórul járt tulajdonossal. http://www.elveszett-meglett.hu/

Friss topikok

Több mint 200 éves pezsgőt találtak a tenger fenekén

2014.03.22. 13:00 :: *candy*

A szakértők szerint még XVI. Lajos ajándékozta Nagy Péter cárnak azt a 30 üveg zamatos pezsgőt, amire a Balti tengerben találtak búvárok. A királyi ajándék a feltételezések szerint Finnország és Svédország között félúton, Aaland szigete mellett süllyedt el.


Mivel az 55 méteres mélységben tökéletes körülmények között várakoztak az üvegek arra, hogy megtalálják őket, a pezsgők ma is ízletesek és biztonsággal fogyaszthatók. Az üvegben rejlő nemes italt jelenleg a világ legidősebb pezsgőjeként tartják számon. A hozzáértők szerint Veuve Clicquot típusú pezsgőt találtak, amiből az első üvegeket 1772-ben palackozták, ám csak 10 éves pihentetés után hódította meg a francia piacot, tehát az is előfordulhat, hogy 1782-ben nyelte el a mélység a palackokat.

tengerfenek

 

Sokan kíváncsian várták a napot, amikor a finn pezsgőszakértő, Ekka Gruessner Cromwell-Morgan megkóstolta az értékes italt. „A pezsgő sötét aranyszínű volt, az ízét pedig rendkívül erőteljesnek éreztem. Dohányhoz hasonlító utóízzel, pálinkára emlékeztető jegyekkel, világos gyümölcsök aromájával és tölgyre emlékeztető zamattal” – foglalta össze ízélményeit a szerencsés kiválasztott.

Ha jól saccolták meg a pezsgő életkorát, és valóban több mint 230 éves, akár százezer eurót is kóstálhatnak. A pezsgőket egy árverésen értékesítik, s már az 53 ezer eurós kikiáltási áruk sem nevezhető szerénynek. Mivel tökéletes körülmények között – alacsony hőmérsékleten, fénytől védett helyen – pihentek a palackok a tenger fenekén, nem csoda, hogy a pezsgőszakértő egyszerűen mesésnek nevezte a világ legkorosabb, iható pezsgőjének ízét.

Az árverésen befolyt összegből a mélytengeri régészeti kutatásokat finanszírozzák, míg egy másik részét a Balti tenger élővilágának megmentésére fordítják.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszettmeglett.blog.hu/api/trackback/id/tr895888333

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: simply click the following webpage 2019.03.12. 00:15:46

Viccországban bejelentenek - Örülünk, Vincent?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása